فهرست مطالب

نشریه دستاوردهای نوین در مطالعات علوم انسانی
پیاپی 62 (تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/26
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مریم اسلامی، رضا بنی اسدی صفحات 1-9

    این پژوهش با هدف بررسی نقش صبوری مادر در حوزه های مختلف تربیتی فرزند از دیدگاه آیات قرآن کریم و روایات معصومین (ع) صورت گرفته است. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و جامعه پژوهشی آیات قرآن کریم و روایات معصومین (ع) و نیز متون تربیتی است که به نحوی با مسایل مربوط به تربیت فرزند در ارتباط می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد صبوری مادر نقش کلیدی و بی بدیلی در تربیت فرزندان دارد. مادر با بالا بردن آستانه تحمل خویش و صبوری در راه تربیت فرزند، در حوزه های مختلف تربیتی تاثیرات عمیق و پایدار بر فرزند خویش می گذارد. صبوری مادر در آموزش و انتقال مفاهیم اصیل دینی به فرزند بسیار موثر بوده و موجب استحکام باورهای دینی در او می شود. او می تواند با ارایه اخلاق پسندیده و اعمال نیکو، فرزندان را به سوی آن ها سوق دهد. مادر می تواند با صبر و حوصله در مقابل ناسازگاری های فرزند و احترام به احساسات و علایق او موجب افزایش عزت نفس و خودباوری در فرزند شود. هم چنین می تواند با ایجاد فضای آرام و معنوی و تشویق فرزند در کارهای نیک و صبر و تحمل در کارهای ناشایست موجب شکوفایی استعدادهای شناخته شده و خلاقیت در او شود. یک مادر شایسته می تواند با صبر و استواری و رعایت آداب و موازین دینی از خطاها و لغزش های غریزی فرزندش پیش گیری کند. او با با صبوری و محبت ورزیدن حساب شده می تواند موجب تعادل عاطفه و صمیمیت در فرزند -شود. مادر هم چنین می تواند با صبوری و چشم پوشی از بسیاری از فعالیت های روزانه و حتی تفریحات خویش از شادابی فرزند خود حفاظت کند.

    کلیدواژگان: صبوری، تربیت، فرزند، مادر، آیات و روایات
  • سعیده صادقی *، فرانک حاجی زاده صفحات 10-18

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تاب آوری بر سلامت عمومی والدین دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی (پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه والدین (مادران) دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص مرکز اختلالات یادگیری شهرپارس آباد در سال تحصیلی 1401-1402 بودند که به روش نمونه گیری دردسترس تعداد 30 نفر بعد از غربالگری از طریق پرسشنامه سلامت عمومی، انتخاب و در دو گروه آزمایشی و کنترل (هر گروه 15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایشی مورد مداخله درمانی (به مدت 8 جلسه، هر جلسه به مدت 90 دقیقه) قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره (MANCOVA) استفاده شد که برای این منظور از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد که آموزش تاب آوری بر بهبود سلامت عمومی و مولفه های آن (اختلال جسمانی، اختلال اضطراب و بی خوابی، اختلال در کارکرد اجتماعی و افسردگی) والدین (مادران) دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص تاثیر معناداری داشت (05/0<p، 01/0P<p). باتوجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد این آموزش می تواند به عنوان گزینه مطلوب آموزشی برای بهبود سلامت عمومی والدین دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص محسوب شود.

    کلیدواژگان: آموزش تاب آوری، اختلال یادگیری خاص، سلامت عمومی
  • حامد احمدی *، سید مهدی رسولی صفحات 19-28

    برنامه ریزی مسکن شهری که بر ارتباط بین همسایگان و شراکت شخصی از این دست متکی است و از آن بهره می جوید، اغلب برای مردم متعلق به لایه های بالایی طبقه متوسط که خود، خواهان آن هستند، اجتماعا خوب عمل می کند. در شهرها که مردم در آن با انتخاب شراکت بیشتر یا هیچ رو به رو هستند نتیجه عمدتا هیچ است. در نواحی شهری که فاقد زندگی عمومی طبیعی یا غیر رسمی است ، آنچه غالبا روی می دهد آن است که ساکنان خود را به شدت از دیگران جدا ساخته و منزوی می کنند. اگر ارتباط شما با همسایگانتان تهدیدی است که شما را با زندگی خصوصی آنها یا آنها را با زندگی خصوصی شما درگیر می کند و اگر شما نمی توانید مانند لایه های بالایی طبقه متوسط که خود، خواهان آن هستند در مورد همسایگانتان دقت به خرج دهید، راه حل منطقی قضیه پرهیز کامل از دوستی یا ارایه خودمانی یاری است. روش تحقیق برای انجام این پژوهش به صورت روش توصیفی-تحلیلی و استدلالی منطقی است و برای جمع آوری اطلاعات به پژوهش-های دیگر استناد شده است .نتایج اینطور نشان می دهد هنگامی که یک کاربری اصلی به صورتی موثر با کاربری اصلی دیگری که مردم را در زمان های مختلف به خیابان می کشاند ترکیب شود، از نظر اقتصادی اثر محرک دارد؛ محیطی مساعد برای تنوع ثانویه. تنوع ثانویه به کسب و کارهایی اطلاق می شود که در پاسخ به حضور کاربری های اصلی، به منظور خدمت به مردمی که کاربری های اصلی به آنجا می کشاند رشد می کنند. اگر این کاربری ثانویه تنها به یک کاربری اصلی، صرف نظر از نوع آن خدمت کنند ذاتا ناکار آمد خواهد بود. اما در خدمت به کاربری های مختلط اصلی می تواند ذاتا کارا و پر نشاط باشد.

    کلیدواژگان: طبیعت، شهر شاد، زندگی شهری، پیاده راه
  • شعله مصلحت، نسرین حسینی *، سارا میناییان صفحات 29-43
    هدف

    شناخت پدیده اخلاقیات نوظهور و رفع چالشهای آن در همه گیری کرونا ضروری می باشد. اگرچه پایبندی به اصول اخلاقی حرفه ایی در همه گیری هایی نظیر سندرم زجر تنفسی شدید ناشی از کرونا مهم و ضروری می باشد، به ارایه راهکارهای مناسب جهت توسعه اخلاق حرفه ای و اجرایی شدن منشور حقوق بیمار کمتر پرداخته شده است. لذا در این مطالعه سعی شد رویکردها، چالش ها و راهکارهای اخلاقی در همه گیری کرونا، در جهت ایفای حقوق بیماران، برقراری ارتباط موثر با همراهان بیمار و نیز کنترل شرایط شیوع در جامعه ارایه گردد.

    مواد و روش کار

    مقاله حاضر با روش مرور نقلی مقاله ها و یافته های علمی مرتبط با بیماری کرونا (کووید 19) منتشر شده از تاریخ اول ژانویه 2020 تا 15 می 2021 و با استفاده از کلیدواژه های کووید 19 و اخلاق انجام شده است. منایع جستجوی اطلاعات شامل پایگاه های پاب مد، گوگل اسکولار، اسکوپوس ، ساینس دایرکت، ایرانمدیکس، مگیران، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، وبگاه سازمان جهانی بهداشت و مرکز ملی پیشگیری و کنترل بیماری ها بودند. مقالات منتشر شده به دو زبان انگلیسی و فارسی و براساس معیار ورود و خروج از مطالعه انتخاب شدند. در مجموع 53 مقاله شامل 49 مقاله به زیان انگلیسی و 4 مقاله به زبان فارسی انتخاب و بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد ارایه خدمات سلامت باید با حفظ سلامت عمومی و مطابق با منشور پنج گانه حقوق بیمار باشد. همچنین لازم است تا حقوق کلیه ذی نفعان، بیماران و ارایه دهندگان خدمات بطور کامل رعایت گردد. علاوه براین، درصورت نیاز به فاصله گرفتن از اصول اخلاق حرفه ای، باید این مسیله با نرمی و عطوفت به بیماران توضیح داده شود. همچنین بهتر است آگاهی لازم به آنان داده شود تا ضرورت حفظ جان و سلامت کل افراد جامعه را درک کرده و از سوگیری های نادرست وایجاداسیب های روحی به آنان جلوگیری شود. بنابراین تهیه دستورالعمل واحد جهت پرهیز از نقض اصول اخلاق حرفه ای و رعایت حقوق بیمار و نظام سلامت ضروری است.

    بحث و نتیجه گیری

    در بحران پاندمی کرونا نظام سلامت نیاز به برقراری ارتباط موثر با مردم دارد. اگر چه امکان برخورداری از تعاملات مستقیم محدود شده است، اما می تواند به مدل های جدیدی تبدیل شده و جایگزین روش های قبلی شود. نظام سلامت سعی دارد با رعایت حقوق بیمار و حرکت کردن در چارچوب قوانین اخلاق حرفه ای بحران را مدیریت کرده و از آن عبور کند. بنابراین توجه به تغییر سبک زندگی و بازتعریف کنش های عاطفی و زیست اجتماعی در مواقع بحرانی به منظور ایجاد همبستگی و همدلی و عبور از بحران نیاز به تلاش همه افراد جامعه دارد.

    کلیدواژگان: کووید 19، سندرم زجر تنفسی، سلامت عمومی، اخلاق حرفه ای، حقوق بیمار
  • بهمن نصیری * صفحات 44-60

    هدف پژوهش حاضر تبیین تاثیر عملکرد نظام خانواده و بهزیستی رفتاری و هیجانی کودکان ابتدایی دوره دوم ابتدایی شهر تهران می باشد. روش تحقیق حاضر بر اساس هدف کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دوره دوم ابتدایی مشغول به تحصیل سال 1401 مدارس شهر تهران است. دامنه سنی دانش آموزان 10 تا 12 سال است. در این پژوهش با توجه به حجم بزرگ جامعه آماری دانش آموزان از روش نمونه گیری طبقه ای بر اساس دبستان های دخترانه و دبستان های پسرانه در نقاط مختلف شهر تهران استفاده شد. حجم نمونه در پژوهش حاضر با استفاده از جدول مورگان 384 نفر بدست آمد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی هیجانی هافمن و کاشدان (2010)، پرسشنامه خصوصیات رفتاری راتر و همکاران (1967) و پرسشنامه محیط عاطفی خانواده هیل برن (1964) بود. به منظور تجزیه تحلیل داده های پژوهش از روش های آمار توصیفی (میانگین، درصد و فراوانی) و برلی تعیین چگونگی و میزان روابط موجود بین متغیرها از آزمون رگرسیون در نرم افزار Spss و الگوی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج نشان داد ارتباط مثبت و معنی داری بین عملکرد نظام خانواده و بهزیستی هیجانی و بهزیستی رفتاری کودکان ابتدایی دوره دوم شهر تهران وجود دارد (05/0 ≥ P). ضریب مسیر برای دو رابطه موجود در مدل پژوهش مثبت است و مقدار T-Value بیشتر از 96/1 می-باشد. بنابراین عملکرد نظام خانواده می تواند بهزیستی هیجانی و رفتاری کودکان ابتدایی دوره دوم شهر تهران را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: عملکرد نظام خانواده، بهزیستی هیجانی، بهزیستی رفتاری، کودکان ابتدایی
  • لادن سلیمی *، حجت نواب صفحات 61-78

    آغاز و شکل گیری تفکر سکولار در ایران را، بعد از دوران مشروطه می توان یافت، اندیشه ای که تا به امروز فراز و نشیب هایی را با توجه به تاریخ معاصر پشت سر گذاشته است. گرچه با وجود قدمت این تفکر در تاریخ کشور و حمایت های کم رنگ و کورکورانه و پروبال دادن به آن هرگز نتوانست خود را تحمیل نماید، هم زمان با وقایع تاریخی در این کشور حضور داشت و در فرصت مناسب آماده ابراز وجود بود و حالا در قواره ای نو و اصلاح شده ظاهر گردیده است و در حال ریشه دواندن در نسل جدید است. هدف از تحقیق حاضر، واکاوی نظر محققین کشور در طی این دوران درباره این مسیله است که آیا روشنگری و چرایی در این امر انجام گرفته است؟ و راهکار آنان تا چه حد واقع انگارانه بوده است. در تحقیق حاضر، با روش توصیفی - تحلیلی برای رصد این موضوع به 21 مقاله، به عنوان جامعه آماری رجوع گردید که از این تعداد 11 مقاله برای نمونه آماری انتخاب شد. جمع آوری داده ها در یک بازه زمانی ده ساله و در پایگاه اطلاعاتی مگیران، نورمگز، جهاد دانشگاهی و گوگل اسکولار انجام گرفت. یافته های تحقیق بیانگر این نکته است که مسیله سکولاریسم به لحاظ تیوری به خوبی برای جامعه فرهیخته روشن است؛ اما نکته حایز اهمیت که می توان به آن اشاره نمود غفلت از گروه سنی نوجوان و جوان است؛ پیشرفت ناگزیر و روزافزون، تکنولوژی و عدم برنامه ریزی کارشناسانه چه در آموزش رسمی و پنهان سبب گرفتاری این قشر در مصایب مدرنیته و بالاخص دوگانگی هایی در مسایل عقیدتی و اخلاقی گردیده است.

    کلیدواژگان: سکولار، سکولاریسم، سکولاریزاسیون، سکولاریسم اسلامی، مدرنیته
  • سید کامران یگانگی *، جعفر قربانی صفحات 79-91

    در مقاله حاضر موضوع توانمند سازی کارکنان و مدیران مورد بررسی قرار گرفته است ابتدا تعاریفی از توانمند سازی ارایه گردیده وسپس عوامل موثر بر توانمندسازی در سازمان که عبارتند از سبک رهبری، ساختار، انگیزش، آموزش و رضایت شغلی مورد بررسی قرار گرفته است و تاثیر عوامل ذکر شده بر توانمندسازی کارکنان تعیین گردیده است. در شرایطی که سازمانها تحت تاثیر رقابتهای اقتصادی میباشند، ضرورت توجه به کیفیت کاری و بهره وری سازمانی از اهمیت ویژه ای برخوردار گردیده است. مدیریت برای اینکه بتواند عملکرد سازمان متبوع خود را بهبود بخشد بایستی با دید کیفی به سازمان نگریسته و تلاش نماید تا آنجا که ممکن است با ارایه راهبردهای اجرایی،کیفیت عملکردکاری سازمان تحت امر خود را در سطح مطلوب حفظ نماید. این یعنی اینکه اصولا هر برنامه مبتنی بر توانمند سازی می تواند به بهره وری منجر گردیده و تولید بیشتر، خدمات مناسبتر، جذب مشتریان و نهایتا در اختیار گرفتن سهم بیشتری از بازار را به همراه آورد. این بهبود مستمر نه تنها برای رویارویی با تهدیدات و فرصتها در محیط پیچیده امروزی ضروری است بلکه موید آن است که سازمان نمی بایست فقط اصل متفاوت بودن کارکنان از یکدیگر را بپذیرد و باید برای تفاوتها سرمایه گذاری نماید و ایشان را به کارهایی گمارد که برابر با توانمندی هایشان باشد. با این رویکرد و با توجه به اینکه نوآوری در خلق فرصتهای جدید آنگاه تحقق مییابد که سازمان از منابع انسانی توانمند برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: توانمند سازی، منابع انسانی، رقابت اقتصادی، کیفیت کاری
  • فاطمه احمدی *، کبری رحیمی صفحات 92-104

    نظام عدالت کیفری محل مواجه آزادی فردی و امنیت اجتماعی است. تاریخچه عدالت ترمیمی به قدمت تاریخ زندگی بشر می رسد. تا زمانی که یک فرایند و برایند ترمیمی به درستی شناخته نشود نمی توان جلوه های ترمیمی را از جلوه های غیر ترمیمی باز شناخت. روش تحقیق این مقاله علمی پژوهشی، تحلیلی و کاربردی است. یافته های تحقیق نشان می دهد، هدف عدالت ترمیمی، تقویت اجتماع برای پیشگیری از جرم در آینده است، در مقایسه با عدالت کیفری ارعابی که گذشته نگر و در پی تحمیل کیفر جرم ارتکابی است. الگوی عدالت ترمیمی، ارتکاب بزه را نقض قوانین و مقررات رسمی و مخالف با دولت نمی پندارد بلکه، آن را به عنوان یک اختلاف و تعارض در روابط اشخاص قلمداد می کند. بنابراین، هدف بررسی نظریه جرم شناختی عدالت کیفری ترمیمی به عنوان یکی از چالش برانگیزترین کانون های مطالعه بین رشته ای میان آموزه های فقه جزایی با مدرنیسم علمی در حوزه دانش حقوق کیفری زن امروز است. پژوهشگر درصدد است بداند در قانون آیین دادرسی کیفری، تا چه حد به مبانی، اصول و قلمرو عدالت ترمیمی درباره زن توجه شده است؟ اهمیت موضوع اینکه؛ اسلام به وجود یک دادرسی غیررسمی رضایت داده است. این همان چیزی است که امروزه با ظهور تیوری های نوین حقوق کیفری هم چون عدالت ترمیمی در حال ترویج و احیای دوباره است.

    کلیدواژگان: حقوق کیفری، زن، عدالت ترمیمی
  • هانیه همتی *، سید محمدعرفان حسینی آذرخوارانی، سیده زهرا حسینی پور صفحات 105-114

    با مطالعه ی جنبه ها و عوامل گوناگون نثر زبانی و نوشتاری بزرگ علوی و با توجه به جامعه شناسی در آثار او می توان یافت که این نویسنده ی بزرگ ، نگاهی ژرف و عمیقی در جامعه ی خود دارد و می تواند آن را به بهترین شکل ممکن در آثار خود خلق کند. علوی ، نویسنده ای واقع گرا بود و در سیاست چپ گرا همتایی نداشت. می توان آن را در نوشته های او بسیار دید و آثاری اجتماعی را بیش از نویسندگان هم عصر او پدید آورد. با نگاهی جامعه شناسانه می توان هویت ، فرهنگ ، نماد و انسجام ملی را کشف کرد. بزرگ علوی ، نویسنده ای واقع گرا که با افکار انتقادی و مبارزه جوی خود ، آثار شگرف و بی نظیری را در دنیای اجتماعی و جامعه ی عصر خود به وجود آورد. در داستان ها و نوشته های بسیاری از او می توان سرچشمه جریان جامعه و فرهنگ اجتماعی عصر خود را دید و متوجه جریان و رخداد حال او شد. با توجه به آنکه بزرگ علوی نویسنه ای واقع گرا است و بیش از دیگر نویسندگان روزگار خویش به مسیله ی اجتماع و جامعه ی خودش پرداخته است، در ادبیات وی می توان اوضاع جامعه ی وی را دید و تاریخ جامعه را بر پیش چشم مخاطبان خود می آورد. در این پژوهش ، سعی بر آن است که رمان 53 نفر را از منظر جامعه شناسی مورد بررسی قرار داد. در این کتاب ، نشان داده می شود که حتی افکار ، سلایق و نوشته های روزگار چقدر می توان در جامعه و فرایند شکل گیری و حتی زندگی اشخاص تاثیرگذار باشند. در این مقاله ، سعی بر آن شده که از منظر اجتماعی و دیدگاهی تحلیلی کتاب 53 نفر را مورد نقد قرار دهیم.

    کلیدواژگان: بزرگ علوی، رمان 53 نفر، جامعه شناسی، ادبیات
  • محمدرضا شهیدی پاک * صفحات 115-125

    ابن ابار در جامعه عهد موحدین که تشیع خود را پنهان کرده بود بدنیا امد، او در بلنسیه شرق اندلس به مقامات علمی دست یافت و در شمار رجال موثر و با نفوذ معارف اسلام و سیاست درآمد. کاتب ویژه اولین خلیفه دولت حفصیان در تونس شد. عصر او مصادف با تهاجم قشتاله و اراگون و با حمایت دول اروپایی برای باز پس گیری اندلس است. مهمترین دلیل هوشیاری و انتباه او در برابر تهاجم صلیبی اروپا برای باز پس گیری اندلس، قصیده بلند اندلسیه او است که در ادبیات سیاسی نظامی عرب اندلسی ملندگار شده است. این مقاله به کتاب "درر السمط فی اخبار السبطین " او پرداخته است که انگیزه نگارش آن را ضایع شدن حق اهل بیت در اندلس دانسته است و بدین وسیله ابن ابار سنت تاریخ نگاری شیعه در مورد سبطین را زنده نگه داشته استد. این کار در حقیقت نوعی مقتل اندلسی (با وجود مقتل اصلی او که مفقود است) مستقل از ابن ابار است که اعتقادات کالبدی شیعه و خطوط اصلی تشیع بوسیله ادیب و مورخ و سیاستمدار اندلسی به شکل معارف شرقی (مانند مرور اعتقادات در دعای ندبه است) تشیع طوری ترسیم شد که موجبات – قتل او - نخستین قتل و تبعید زنجیره ای دانشمندان شیعه اندلسی فراهم شد و تاسیس اجتماع ان ها در افریقیه منتفی شد و همت انها و اقدامات سیاسی اجتماعی ان ها بی اثر و جمع انان متلاشی شد و تشیع نتوانست در دور جدید قدرت در غرب اسلامی به صورت دولتی ظهور کند و در ادبیات باقی ماند. مهمترین مصدر دولتی معاصر حفصیان، ترور دردناک او با ضربات متعدد نیزه را گزارش کرده است. سرنوشت تشیع در اندلس در سایه سنگین وگسترده تاریخ نگاری اموی که هنوز بر همه جهان اسلام از ایران تا مصر عربستان مراکش و...حاکم است، پنهان مانده است,

    کلیدواژگان: ابن ابار، درر السمط، اندلس
  • عاطفه محمودی * صفحات 126-137

    هدف از پژوهش حاضر بررسی املا و اختلال املا نویسی در دانش آموزان ابتدایی می باشد. این مقاله به روش مروری و برای جمع آوری اطلاعات آن به منابع مکتوب و مقالات مرتبط در این زمینه مراجعه شده است که بعد از بررسی دقیق منابع به این نتیجه رسیدیم که وجود هر اختلال یادگیری در دانش آموزان باعث اختلال در پیشرفت تحصیلی می شود، که اختلال املا یکی از این اختلالات است. اختلال املا یکی از شایع ترین اختلالات دوران ابتدایی می باشد که بیش از یک قرن متخصصان علوم تربیتی و روانشناسی و گفتار درمانی در پی تشخیص و درمان آن هستند. که اگر این اختلال درمان نشود باعث افت تحصیلی در مقطع ابتدایی و بعد باعث کاهش اعتماد به نفس در دانش آموز می شود. در این مقاله ابتدا تعریفی از املا و بعد از آن عواملی که در این اختلال تاثیر گذار است، مورد بررسی قرار گرفت و سپس عناصر و راهکار های یادگیری بهتر املا را مورد تحلیل قرار دادیم.

    کلیدواژگان: املا، اختلال املا، افت تحصیلی، دیکته
  • لیلا بیژنی کشک *، مائده صادق کاظمی، فاطمه رستمی صفحات 138-146
    مقدمه

    در مدارس خشم مفرط با نقص در عملکرد تحصیلی، مشکلات رفتاری، بیگانگی با همسالان و مشکلات جسمی و روانی همراه بوده است.

    روش

    در ابتدا پرسشنامه خودتوانمندی درک شده موریس و پرخاشگری باس و پری در بین 499 دانش آموز مقطع دبیرستان شهر چالوس توزیع شد.برنامه آموزش مدیریت خشم به عنوان عامل آزمایشی برای 28 نفر از اعضای گروه آزمایش ارایه شد. 3 مهارت مدیریت خشم ،مدیریت استرس و آموزش قاطعیت همراه با طراحی کتابچه و پوستر به مدت دو ماه در 6 جلسه آموزشی آموزش داده شد. جهت ارزشیابی جلسات، برگه های کار (worksheet) به دانش آموزان داده شد. سناریوهایی نیز جهت نهادینه شدن آموخته های دانش آموزان عنوان شد.پرسشنامه خشم اسپیلبرگر به عنوان ارزشیابی جلسات آموزشی مدیریت خشم استفاده شد.از آزمون t زوجی جهت تحلیل دادها استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین های دو گروه در نمره های پس آزمون تفاوت معنا دار داشت. میانگین نمرات دانش آموزان گروه مداخله در زمینه پرخاشگری به طور معنادار کاهش و در زمینه خودتوانمندی و کنترل خشم به طور معنا دار افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه آموزش مدیریت خشم میتوان مهارتهای آزمودنیها را در زمینه کنترل خشم و افزایش خودتوانمندی تحصیلی، اجتماعی و هیجانی افزایش دهد و از رفتار های ناسازگارانه جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، خشم، خودتوانمندی
  • راحله شکوهی *، مائده کیا دلیری، حنانه رستمی صفحات 147-161

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی موفقیت تحصیلی بر اساس رغبت تحصیلی، خودتنظیمی یادگیری و شایستگی تحصیلی در دانش اموزان دختر مقطع متوسط اول شهر چالوس بود. این پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی می باشد. نمونه این پژوهش مشتمل بر 310 نفراز دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر چالوس که برای انتخاب آنها از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه رغبت تحصیلی هرمنس (1998) و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی زیمرمن و مارتینزپونز (1986)، شایستگی تحصیلی مورگان-جینکز (1999) و موفقیت تحصیلی فام و تیلور (1999) بود. یافته ها نشان داد بین رغبت تحصیلی با موفقیت تحصیلی در دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. بین خودتنظیمی یادگیری با موفقیت تحصیلی در دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. بین شایستگی تحصیلی با موفقیت تحصیلی در دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. متغیر رغبت تحصیلی با ضریب بتای 34/0، متغیر شایستگی تحصیلی با ضریب بتای 32/0 و متغیر خودتنظیمی یادگیری با ضریب بتای 29/0 می تواند به طور مثبت و معنی دار موفقیت تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: رغبت تحصیلی، خودتنظیمی یادگیری، شایستگی تحصیلی، موفقیت تحصیلی
  • راحله شکوهی *، ندا پور سلیم، حمیده مالامیری صفحات 162-174

    هدف از این پژوهش، تعیین تاثیر آموزش فلسفه بر اشتیاق تحصیلی و خوداثربخشی تحصیلی دانش آموزان پایه ششم بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. در این پژوهش جامعه آماری کلیه دانش آموزان پایه ششم شهر چالوس در سال 1402/1401 می باشند. نمونه مورد نظر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 40 نفر در دو گروه آزمایشی و گواه (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه گواه) قرار گرفت. ابزار های پژوهشی مورد استفاده اشتیاق تحصیلی بود و جهت سنجیدن آموزش فلسفه از پروتکل آموزشی هفت جلسه ای استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیره و یک متغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد آموزش فلسفه بر اشتیاق تحصیلی و خوداثربخشی تحصیلی دانش آموزان تاثیر مثبت داشت.

    کلیدواژگان: آموزش فلسفه، اشتیاق تحصیلی، خوداثربخشی تحصیلی، دانش آموزان
  • فریده شاه بهرامی *، فریبا شاه بهرامی، انسیه درویش صفحات 175-190

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه خلاقیت و تفکر انتقادی با انگیزش پیشرفت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم بود. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان متوسطه دوم شهر چالوس در سال 1402-1401 بودند. نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 330 نفر از دانش آموزان در نظر گرفته شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه خلاقیت عابدی، آمادگی تفکر انتقادی کالیفرنیا و انگیزش پیشرفت بود.یافته ها نشان داد که بین خلاقیت با عملکرد تحصیلی در دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. بین تفکر انتقادی با عملکرد تحصیلی در دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. متغیر خلاقیت با ضریب بتای 31/0 و متغیر تفکر انتقادی با ضریب بتای 24/0 می توانند به طور مثبت و معنی داری انگیزش پیشرفت در دانش آموزان را پیش بینی کنند. متغیر خلاقیت با ضریب بتای 31/0 و متغیر تفکر انتقادی با ضریب بتای 28/0 می توانند به طور مثبت و معنی داری عملکرد تحصیلی در دانش آموزان را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، تفکر انتقادی، انگیزش پیشرفت، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان
  • سمیرا خداوردی *، سیده کلثوم حسینی دلم، طیبه بیژنی کشک صفحات 191-204
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین انعطاف پذیری و انگیزه تحصیلی با سرسختی روان شناختی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه بود.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر چالوس در سال 1402-1401 بودند. نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 310 نفر از دانش آموزان در نظر گرفته شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه انگیزه تحصیلی هرمنس (1998)، انعطاف پذیری کانر و دیویدسون (2003) و سرسختی روان شناختی نجاریان (1383) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین انعطاف پذیری با سرسختی روان شناختی در دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد (0001/0=p و 56/0= r). بین انگیزه تحصیلی با سرسختی روان شناختی در دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد (0001/0=p و 49/0= r). متغیر انعطاف پذیری با ضریب بتای 34/0، متغیر جهت گیری تحصیلی با ضریب بتای 32/0 و متغیر انگیزه تحصیلی با ضریب بتای 29/0 می تواند به طور مثبت و معنی دار سرسختی روان شناختی دانش آموزان را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    دانش آموزان دارای انعطاف پذیری و انگیزه تحصیلی بالا نسبت به دانش آموزان دارای انعطاف پذیری و انگیزه تحصیلی پایین، رویدادهای منفی را به صورت انعطاف پذیرتر و واقع بینانه تر در نظر می گیرند و مشکلات را اغلب موقتی و محدود می دانند و از شیوه های مقابله ای مفیدتر نیز سود می جویند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، انگیزه تحصیلی، سخت رویی